zachodniopomorskie info

Piknik nad Odrą

Piknik nad Odrą na stałe wpisał się do kalendarza zachodniopomorskich imprez, z których cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. W najbliższy weekend przy ul. Jana z Kolna zapoznamy się z bogatą ofertą turystyczną i kulinarną polskich i zagranicznych regionów. – W tym roku na pikniku gościmy wystawców z Niemiec, Czech czy Węgier. Zaprezentuje się też aż dziesięć regionów z Hiszpanii – mówiła podczas konferencji dyrektor MTS Małgorzata Lis.

Po raz trzeci w ramach pikniku działać będzie Strefa Globtrotera, czyli miejsce spotkań ze znanymi podróżnikami, warsztatów podróżniczymi i autorskich prezentacji. W tym roku  w Strefie będzie można spotkać się m.in. z Przemkiem Kossakowskim, Arkadym Pawłem Fiedlerem,  Piotrem Strzeżyszem oraz szczecińskimi podróżnikami rowerowymi.

Goście targów turystycznych MARKET TOUR będą mogli zapoznać się zarówno z ofertą wycieczek jednodniowych po regionie, jak i propozycjami spoza naszego województwa. Swoje stoiska będą mieć też przedstawiciele biur podróży oraz przewoźnicy. W sobotę będzie można spróbować jubileuszowego tortu, a to dlatego że Targi MARKET TOUR obchodzą w tym roku swoje 25. urodziny. – Targi MARKET TOUR są turystycznymi targami o prawie najdłuższym stażu w Polsce. Nieprzerwanie od 1992 r. organizujemy nasze targi. Od wielu lat liczba osób odwiedzających targi rośnie. Goście z Niemiec przyzwyczaili się, że w drugi weekend maja odbywa się taka impreza jak ta – mówił podczas konferencji prasowej Wojciech Heliński z ZART.

Piknik nad Odrą to także część kulinarna. W Alei Zachodniopomorskich Smaków – Produkty Tradycyjne Pomorza Zachodniego promowana będzie bogata oferta produktów regionalnych, tradycyjnych, lokalnych, a także gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną. Podczas dwóch dni w 12 domkach zaprezentuje się 15 zachodniopomorskich wystawców. – Na pikniku będziemy się chwalić tym, co mamy najlepsze. Nie zabraknie miodów z całego województwa, pojawią się też słodkości, w tym krówka szczecinecka. Myślę, że pasztecik szczeciński zaskoczy gości pikniku podaniem. Będzie można spróbować też naturalnych jednodniowych soków – mówił podczas konferencji wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. 

Na stoisku Województwa Zachodniopomorskiego odbywać się będą też prezentacje kulinarne. Szefowie kuchni zachęcą gości do degustacji dań rybnych. Będzie można spróbować m.in. puree z topinamburu  z salsą z ogórka kołobrzeskiego, zupy rybnej z ryb bałtyckich czy sałatki z wędzonego pstrąga.

Goście pikniku spróbują też produktów z województw – wielkopolskiego, lubuskiego i pomorskiego. Na stoiskach regionalnych znajdą się wyroby z gęsiny, chleb słowiński, sery, paprykarz Wojnowski.

Piknik nad Odrą jest też miejscem promocji Listy Produktów Tradycyjnych.

Podczas pikniku nie zabraknie występów kapel ludowych i lubianego przez mieszkańców regionu zespołu Szczecinianie.

Będzie można zapoznać się też z ofertą Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Zachodniopomorskiego. 

Na wielbicieli sportów wodnych i kibiców czekają  regaty wioślarskich ósemek uczelnianych o Puchar Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego oraz Prezydenta Miasta Szczecina.

Podczas konferencji prasowej wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa podziękował organizatorom za dotychczasową współpracę. – Cieszę się, że udaje nam się zorganizować tak silną imprezę przy współpracy wielu podmiotów, których łączy jedno – chęć pokazania tego co mamy najlepsze – mówił wicemarszałek.

Piknik nad Odrą odbędzie się 7 i 8 maja 2016 r.

Organizatorem Pikniku nad Odrą są Międzynarodowe Targi Szczecińskie oraz Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Turystyki.

Dodatkowe informacje: http://www.pikniknadodra.pl/


Komentarze / 0

musisz zalogować się, aby dodać komentarz... → Zaloguj się | Rejestracja