Piknik nad Odrą
Piknik nad Odrą na stałe wpisał się do kalendarza zachodniopomorskich imprez, z których cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. W najbliższy weekend przy ul. Jana z Kolna zapoznamy się z bogatą ofertą turystyczną i kulinarną polskich i zagranicznych regionów. – W tym roku na pikniku gościmy wystawców z Niemiec, Czech czy Węgier. Zaprezentuje się też aż dziesięć regionów z Hiszpanii – mówiła podczas konferencji dyrektor MTS Małgorzata Lis.
Po raz trzeci w ramach pikniku działać będzie Strefa Globtrotera, czyli miejsce spotkań ze znanymi podróżnikami, warsztatów podróżniczymi i autorskich prezentacji. W tym roku w Strefie będzie można spotkać się m.in. z Przemkiem Kossakowskim, Arkadym Pawłem Fiedlerem, Piotrem Strzeżyszem oraz szczecińskimi podróżnikami rowerowymi.
Goście targów turystycznych MARKET TOUR będą mogli zapoznać się zarówno z ofertą wycieczek jednodniowych po regionie, jak i propozycjami spoza naszego województwa. Swoje stoiska będą mieć też przedstawiciele biur podróży oraz przewoźnicy. W sobotę będzie można spróbować jubileuszowego tortu, a to dlatego że Targi MARKET TOUR obchodzą w tym roku swoje 25. urodziny. – Targi MARKET TOUR są turystycznymi targami o prawie najdłuższym stażu w Polsce. Nieprzerwanie od 1992 r. organizujemy nasze targi. Od wielu lat liczba osób odwiedzających targi rośnie. Goście z Niemiec przyzwyczaili się, że w drugi weekend maja odbywa się taka impreza jak ta – mówił podczas konferencji prasowej Wojciech Heliński z ZART.
Piknik nad Odrą to także część kulinarna. W Alei Zachodniopomorskich Smaków – Produkty Tradycyjne Pomorza Zachodniego promowana będzie bogata oferta produktów regionalnych, tradycyjnych, lokalnych, a także gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną. Podczas dwóch dni w 12 domkach zaprezentuje się 15 zachodniopomorskich wystawców. – Na pikniku będziemy się chwalić tym, co mamy najlepsze. Nie zabraknie miodów z całego województwa, pojawią się też słodkości, w tym krówka szczecinecka. Myślę, że pasztecik szczeciński zaskoczy gości pikniku podaniem. Będzie można spróbować też naturalnych jednodniowych soków – mówił podczas konferencji wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Na stoisku Województwa Zachodniopomorskiego odbywać się będą też prezentacje kulinarne. Szefowie kuchni zachęcą gości do degustacji dań rybnych. Będzie można spróbować m.in. puree z topinamburu z salsą z ogórka kołobrzeskiego, zupy rybnej z ryb bałtyckich czy sałatki z wędzonego pstrąga.
Goście pikniku spróbują też produktów z województw – wielkopolskiego, lubuskiego i pomorskiego. Na stoiskach regionalnych znajdą się wyroby z gęsiny, chleb słowiński, sery, paprykarz Wojnowski.
Piknik nad Odrą jest też miejscem promocji Listy Produktów Tradycyjnych.
Podczas pikniku nie zabraknie występów kapel ludowych i lubianego przez mieszkańców regionu zespołu Szczecinianie.
Będzie można zapoznać się też z ofertą Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Zachodniopomorskiego.
Na wielbicieli sportów wodnych i kibiców czekają regaty wioślarskich ósemek uczelnianych o Puchar Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego oraz Prezydenta Miasta Szczecina.
Podczas konferencji prasowej wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa podziękował organizatorom za dotychczasową współpracę. – Cieszę się, że udaje nam się zorganizować tak silną imprezę przy współpracy wielu podmiotów, których łączy jedno – chęć pokazania tego co mamy najlepsze – mówił wicemarszałek.
Piknik nad Odrą odbędzie się 7 i 8 maja 2016 r.
Organizatorem Pikniku nad Odrą są Międzynarodowe Targi Szczecińskie oraz Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Turystyki.
Dodatkowe informacje: http://www.pikniknadodra.pl/
Podziel się artykułem
musisz zalogować się, aby dodać komentarz... → Zaloguj się | Rejestracja