Wolin z rybą na talerzu
Gospodarka morska i rybactwo do dobrze znane dziedziny polskiej gospodarki. Jednak nieco mniej mówi się rybactwie, które funkcjonuje na wewnętrznych wodach morskich i przybrzeżnych. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, będąc na wczasach w okolicach Dziwnowa, Wolina czy też Międzyzdrojów że, spożywa świeżutkie i smaczne ryby odłowione na Zalewie Szczecińskim czy Zatoce Pomorskiej. Okazuje się ,że tych rybaków jest spora grupa i tylko samym w Wolnie bezpośrednio ryby odławia około 40 rybaków. Na rzecz rybactwa i gospodarki rybnej w Wolinie i okolicach pracuje prawie 300 osób. Są to restauratorzy, dystrybutorzy ryb, rybacy ,mechanicy zatem jest to zauważalna grupa zawodowa.
Podczas naszego spotkania z „Rybą na talerzu” w Wolinie mocno akcentowaliśmy aspekt edukacyjny naszych działań mówi- Henryka Palusińska Prezes Wolińskiego Stowarzyszenia Rybaków. Poprzez nowoczesne urządzenia promocyjno-multimedialne, pokazujemy jak ważne jest propagowanie zdrowego stylu życia, mówimy o zaletach płynących ze spożywania ryb, namawiamy do zmiany nawyków żywieniowych poprzez wprowadzeni potraw z ryb, prezentujemy regionalne przepisy związane z przygotowaniem potraw rybnych. Bardzo ważnym aspektem naszego już drugiego spotkania z tego typu rybactwem jest prezentacja pracy rybaków. Prezentujemy typy kutrów i sieci rybackich zaś sami rybacy opowiadają o połowach, ichtiolodzy prezentują gatunki ryb, ich budowę anatomiczną, gdzie żerują i dlaczego warto je spożywać. Prezentujemy też porty rybackie. Cieszymy się, gdyż zainteresowanie naszym festynem jest duże, szczególnie aspektem kulinarnym i przepisami regionalnymi potraw rybnych.
„Wolin z rybą na talerzu”- to nie tylko prezentacja pracy rybaków i potraw z ryb. Impreza jest też ofertą turystyczna promującą region i bardzo konkretne powiaty i gminy naszego regionu.
Dla Wolina, taki festyn to bardzo ciekawa oferta promocyjno -turystyczna mówi - Burmistrz Wolina Ewa Grzybowska. Impreza turystom i gościom, którzy nas odwiedzą prezentuje naszą gminą nie tylko poprzez Słowian i Wikingów ale też za sprawą gospodarki rybackiej. Oferujemy ciekawe potrawy z ryb, świeże ryby tuż po odłowie zatem- jest to spora atrakcja dla mieszczuchów. Warto też zaznaczyć, że jakość naszych ryb jest bardzo dobra ze względu na usuwanie zanieczyszczeń i zagubionego sprzętu z akwenów wodnych wokół Wolina. Dbałość w tym zakresie wykazuje Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków. To bardzo ważne działania związane z ochroną środowiska!. Ma znaczący wpływ na jakość oferty turystycznej naszego miasta i regionu.
„Wolin z rybą na talerzu”- to propozycja zabawy dla całych rodzin. Dobra muzyka, atrakcje dla dzieci, możliwość degustacji potraw a przy tym edukacja i poznanie czegoś, co jest mniej zauważalne ale bardzo ważne i cenne dla rozwoju gminy i regionu. Imprezę zorganizowane przy pomocy: Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej ,Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków oraz Gmina Wolin. Bardzo sprawnie i jak zwykle profesjonalnie, festyn współorganizowała Szczecińska Agencja Reklamowa „Bono”.
Tekst i foto Andrzej Wiśniewski
Podziel się artykułem
musisz zalogować się, aby dodać komentarz... → Zaloguj się | Rejestracja